Vroče poletje in soparni dnevi so ravno pravšnji za nekaj osvežilnega in hladnega … in prav gotovo ni boljšega, če je taka jed pripravljena še hitro in enostavno. Zato so caprese nabodala s pršutom in melono ter osvežilnim prelivom iz bazilike zadetek v polno!
Caprese solata je zelo poznana klasična in preprosta italijanska specialiteta, ki je sestavljena iz barv italijanske zastave (zelena, bela in rdeča oziroma bazilika, mozzarella in paradižnik). Jaz pa sem to jed malce nadgradila ter ji dodala še melono in pršut, sestavine nabodla na lesene palčke ter vse skupaj obogatila še z vrhunsko osvežilnim prelivom iz bazilike. Baziliko namreč naravnost obožujem in moj vrtiček jo je vsako leto poln, zato ta preliv dostikrat uporabim tudi pri kakšnem na žaru pečenem mesu ali ribi. Zame so ta nabodala prav zares božanska, saj so res super enostavna in hitra za pripravo, okus pa je fantastičen. Lepo se namreč prepletajo tako sladki ter sočni okusi melone in paradižnika, kot slani ter nežni okusi pršuta in mozzarelle, na koncu pa vse zaokroži še eksplozija osvežilnega preliva iz bazilike, ki poskrbi, da ta jed postane lepa poletna osvežilna harmonična specialiteta, ki ni primerna samo za predjed, ampak lahko v celoti nadomesti glavno jed.