Domača paradižnikova mezga “na hitro”

by Jasmina

Pri nas doma smo zelo, zelo veliki potrošniki paradižnikove mezge, saj jo pri svoji »kuhariji« uporabljam čez celo leto in v veliko jedeh; juhah, omakah, testeninah, rižotah, ipd.. Odkar jo doma pripravljam sama, je vsako leto naredim več in vsako leto jo porabim do zadnjega paketka. Ja, prav ste prebrali – paketka! Moja paradižnikova mezga je namreč hitra verzija paradižnikove mezge, saj pripravim le preprosto osnovo oziroma po domače »spasiran« paradižnik in le-tega shranim v PVC vrečke za zamrzovanje ter jih zamrznem. Tako lahko po potrebi uporabim želeno količino mezge, ne da bi mi bilo potrebno vreči kaj stran, kot se rado zgodi pri shranjevanju v kozarčkih, ko ne porabimo cele vsebine in se nam preostala mezga do naslednje uporabe že pokvari. Zamrznjen paketek paradižnika namreč preprosto odlomimo, kolikor ga pač potrebujemo in preostanek shranimo nazaj v zamrzovalnik. Ta preprosta paradižnikova mezga je najboljša, kadar je pripravljena iz pelatov, ki so zelo mesnati in zato je mezga lepo gosta. Sicer pa jaz mezgo najraje pripravim kar iz različnih sort paradižnika iz domačega vrta. Mezgo rada uporabljam v različnih jedeh, zato mi shranjena v zamrzovalniku vedno pride prav, saj jo lahko uporabim tudi kot nadomestilo za svež paradižnik, ki je pozimi redkeje na voljo ali pa recimo iz nje pripravim okusno domačo omako za testenine, ki jo dopolnim še s čebulo, česnom ali pa uporabim kakšno drugo vrsto zelenjave ter začimbe in tako dobim skoraj neskončno možnosti za uporabo mezge pri pripravi jedi s paradižnikom, ki me razveseljujejo čez celo leto!

Domača paradižnikova mezga

Pri nas doma smo zelo, zelo veliki potrošniki paradižnikove mezge, saj jo pri svoji »kuhariji« uporabljam čez celo leto in v veliko jedeh; juhah, omakah, testeninah, rižotah, ipd.. Odkar jo… Recepti Domača paradižnikova mezga “na hitro” European Natisni
Število oseb: približno 3,5 litra mezge
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 5 kg paradižnika
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli

 

Ostalo

  • PVC vrečke za zamrzovanje

 

Opomba

Iz 5 kg paradižnika se nakuha približno 3,5 litra mezge.

Priprava

  1. Paradižnike operemo, prerežemo ter jim odstranimo pecelj in zeleni del notranjosti ter iz njih iztisnemo (odstranimo) semena in tekočino.
  2. Nato paradižnike razrežemo na manjše koščke ter jih preložimo v večjo posodo z debelim dnom, v katero smo predhodno dodali olje.
  3. Paradižnike kuhamo toliko časa, da se njihova lupina zmehča, solimo in jih nato s paličnim mešalnikom zmešamo v fino kašo oziroma mezgo.
  4. Mezgo nato precedimo čez kuhinjsko cedilo, da odstranimo ostanke lupine in morebitna semena.
  5. Pustimo, da se mezga popolnoma ohladi, nato pa jo prelijemo v PVC vrečke za zamrzovanje, odstranimo zrak in jih zapremo ter shranimo v zamrzovalnik.

Morda vam bo všeč