Pri nas doma smo zelo, zelo veliki potrošniki paradižnikove mezge, saj jo pri svoji »kuhariji« uporabljam čez celo leto in v veliko jedeh; juhah, omakah, testeninah, rižotah, ipd.. Odkar jo doma pripravljam sama, je vsako leto naredim več in vsako leto jo porabim do zadnjega paketka. Ja, prav ste prebrali – paketka! Moja paradižnikova mezga je namreč hitra verzija paradižnikove mezge, saj pripravim le preprosto osnovo oziroma po domače »spasiran« paradižnik in le-tega shranim v PVC vrečke za zamrzovanje ter jih zamrznem. Tako lahko po potrebi uporabim želeno količino mezge, ne da bi mi bilo potrebno vreči kaj stran, kot se rado zgodi pri shranjevanju v kozarčkih, ko ne porabimo cele vsebine in se nam preostala mezga do naslednje uporabe že pokvari. Zamrznjen paketek paradižnika namreč preprosto odlomimo, kolikor ga pač potrebujemo in preostanek shranimo nazaj v zamrzovalnik. Ta preprosta paradižnikova mezga je najboljša, kadar je pripravljena iz pelatov, ki so zelo mesnati in zato je mezga lepo gosta. Sicer pa jaz mezgo najraje pripravim kar iz različnih sort paradižnika iz domačega vrta. Mezgo rada uporabljam v različnih jedeh, zato mi shranjena v zamrzovalniku vedno pride prav, saj jo lahko uporabim tudi kot nadomestilo za svež paradižnik, ki je pozimi redkeje na voljo ali pa recimo iz nje pripravim okusno domačo omako za testenine, ki jo dopolnim še s čebulo, česnom ali pa uporabim kakšno drugo vrsto zelenjave ter začimbe in tako dobim skoraj neskončno možnosti za uporabo mezge pri pripravi jedi s paradižnikom, ki me razveseljujejo čez celo leto!



