»Piknik« bananini mafini z jagodami

by Jasmina

Tokrat blog namenjam Naravi! Pa ne zato, ker sem jo v tem karantenskem obdobju odkrila ali ponovno odkrila, kot je bilo v tem času v velikem porastu zaznati na socialnih omrežjih. Temveč ji ta blog namenjam zato, ker meni in moji družini ogromno pomeni. Tam namreč ne najdemo samo mir, zavetje, svež zrak, svobodo, … Narava je za nas prostor oziroma kraj, kjer preprosto pozabimo. Tako je, pozabimo na vse skrbi in obveznosti, na vse slabe in tečne stvari, ki nas dnevno spremljajo. In mati narava ima, kot vsaka druga mati, to čudežno moč, da terapevtsko oziroma pozitivno vpliva na naše telo in duha. Kot ljubljančanka iz centra mesta sem presrečna, da imamo v Ljubljani okoli sebe veliko lepih zelenih površin, ki jih z otrokoma pogosto obiskujemo. In kaj imata sedaj skupnega hrana in narava? Zelo, zelo veliko… Sama v svoji kuhinji namreč vsakodnevno črpam navdih iz narave, moja otroka pa v naravi porabita precej energije ter sta neprestano lačna in žejna. In ni boljšega kot sredi čudovite narave prigrizniti kaj domačega.

In pretekli petek je bil čudovito sončen in topel, zato smo že zjutraj spakirali šolske stvari v cekar, dodali dekco, vodo in seveda domače, dišeče in še tople bananine mafine z jagodami ter si privoščili piknik v naravi. Pa da povem kar po pravici, ideja za te mafine je zrasla v glavi mojih otrok in je v bistvu izpeljanka oziroma nadgradnja mojega recepta za bananin kolač (https://yaska.si/2020/04/01/slasten-bananin-kolac-iz-ene-posode/). Priprave sta se otroka lotila praktično kar sama, saj starejši že bere, mlajša pa je pridno metala sestavine v posodo in mešala bolje kot mešalnik, hi hi. In ker je priprava teh mafinov tako zelo enostavna, je bilo vse skupaj tako hitro gotovo, da spomin seže samo še do slastnih užitkov, ko smo se z njimi nadvse lepo sladkali na dekci sredi cvetoče narave ob spremljavi ptičjega žvrgolenja, kjer smo kar malce pozabili na tiste šolske zadeve v cekarju. Hvala narava!

»Piknik« bananini mafini z jagodami

Tokrat blog namenjam Naravi! Pa ne zato, ker sem jo v tem karantenskem obdobju odkrila ali ponovno odkrila, kot je bilo v tem času v velikem porastu zaznati na socialnih… Recepti »Piknik« bananini mafini z jagodami European Natisni
Število oseb: cca. 12 mafinov
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 200 g moke (priporočam pšenično polnozrnato moko)
 • 2 manjši jajci
 • 2 žlici medu
 • 2 zelo zreli banani
 • 90 ml sladke smetane (lahko tudi pinjenec)
 • 75 ml olja
 • 1 žlička tekoče vanilje
 • Ščepec soli
 • 1/2 žličke sode bikarbone
 • 120 g jagod (očiščene in narezane na manjše koščke)

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
 2. V posodi z vilico pretlačimo banane, jim dodamo ostale sestavine in premešamo s paličnim mešalnikom.
 3. Maso z žlico nalijemo v papirnate modelčke za mafine do višine ¾ ter po vrhu dodamo nekaj koščkov narezanih jagod.
 4. Mafine pečemo v pečici približno 20 do 25 minut (ali so mafini pečeni lahko enostavno preverimo z zobotrebcem in sicer je biskvit prepečen, ko ga prebodemo z lesenim zobotrebcem in je le-ta suh, ko ga izvlečemo).
 5. Pečene mafine preložimo na rešetko, da se ohladijo.

Morda vam bo všeč