Pomlad na krožniku – čemaževa juha s koprivami in hrustljavčki

by Jasmina

Pomlad se je razcvetela in čisto na kratko je celo zadišalo tudi po poletju, vendar se aprilskemu muhastemu vremenu žal ne bomo izognili. Zato vsak lep, sončen in topel dan kliče v naravo, kjer nas čaka bogata pomladna ponudba super zdravih divjih rastlin. Meni sta najljubši čemaž in mlade koprive, ki ju pripravljam na vse mogoče načine in v različnih oblikah. Tokrat vam predstavljam recept za mojo najljubšo pomladno in poleg tega tudi super zdravo juhico, ki je kombinacija čemaža in mladih kopriv. Če pa niste ljubitelj ene ali druge divje zeli, ju seveda lahko zamenjate s špinačo, blitvo ali pa celo s šparglji ali mladim grahom. To gosto, nežno in kremasto juho najraje obogatim z doma pripravljenimi hrustljavčki, ki so v našem domu pravi hit, saj so zares okusni, krhki in hrustljavi ter odlično dopolnijo to pomladno kremno juho. Čeprav se mogoče ne zdi tako, vam priprava hrustljavčkov oziroma ocvrtih špecljev (vlivancev) res ne bo vzela veliko časa. Sestavine namreč enostavno kar s kuhalnico zmešate le v eni posodi in že jih lahko skozi večje cedilo ali posebno pripravo za špecle vlivate v vroče olje ter jih ocvrete do zlatorjave barve. Tako nastanejo najboljši domači hrustljavčki, ki jih lahko nato uporabite v katerikoli kremni juhi, zelo dobro pa »pašejo« celo v govejo župco!

Pomlad na krožniku – čemaževa juha s koprivami in hrustljavčki

Pomlad se je razcvetela in čisto na kratko je celo zadišalo tudi po poletju, vendar se aprilskemu muhastemu vremenu žal ne bomo izognili. Zato vsak lep, sončen in topel dan… Juhe Pomlad na krožniku – čemaževa juha s koprivami in hrustljavčki European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1 por
  • 400 g krompirja (približno 3 do 4 srednje veliki krompirji)
  • 40 g ovsenih kosmičev
  • 40 g čemaža (približno ena pest)
  • 40 g mladih kopriv (približno ena pest)
  • 0,5 dl sladke smetane
  • Limonin sok
  • Sol
  • Poper

 

Sestavine za hrustljavčke

  • 80 g ostre moke
  • 80 g gladke moke
  • 1 jajce
  • 1 dl mleka
  • Sol
  • Olje za cvrtje

 

Ostale sestavine

  • Sveže spomladansko divje jedilno rastlinje (trobentice, vijolice, mrtve koprive, marjetice, ipd.)

Priprava

  1. Por operemo in očistimo ter ga na drobno nasekljamo.
  2. Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kose.
  3. Na oljčnem olju prepražimo por, mu dodamo krompir in zalijemo z vodo.
  4. Ko voda zavre, dodamo ovsene kosmiče ter solimo po okusu in kuhamo približno 20 minut.
  5. Nato dodamo čemaž in koprive ter s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko juho.
  6. Juhi dodamo še sladko smetano, limonin sok, sol in poper po okusu.

 

Priprava hrustljavčkov

  1. Moko presejemo v posodo in dodamo ostale sestavine.
  2. S kuhalnico zmešamo v gladko zmes.
  3. V primerno ogreto olje (170 stopinj) čez cedilo počasi vlivamo zmes in si pri tem pomagamo z lopatko, da vlivance oziroma hrustljavčke lažje in hitreje spravimo čez luknjice cedila.
  4. Cvremo dokler hrustljavčki ne postanejo zlatorjave barve, nato pa jih s kuhinjsko penovko poberemo iz olja in položimo na papirnato brisačo, da oteče odvečna maščoba.
  5. Ohlajene hrustljavčke postrežemo v juhi ter jed po okusu okrasimo s svežimi jedilnimi pomladnimi cvetovi.

 

Namig

Na voljo je tudi posebna priprava, ki se ji reče cedilo za vlivance oziroma špecle. Kupite jo lahko v vseh večjih trgovinah s kuhinjsko opremo.

Morda vam bo všeč