V času svojega študija v Italiji sem bila zasvojena z vsemi možnimi italijanskimi dobrotami in svoj sleherni dan preživela ob preprostih pašticah ali pa božansko dobrih paninih, picah ter fokačah oziroma ob tako imenovani »cucina povera«. In ko spomin zavrtim še na sladke dobrote, je poleg vseh noro dobrih »gelatov«, tiramisujev in podobnih sladic izstopala ena prav posebna, vendar zelo preprosta kremasta tortica, polnega, a hkrati nežnega okusa po citrusih in vanilji. To je bila t.i. »torta di ricotta«. Lahko bi ji rekla kar nebeško dobra skutina tortica, ki je pravzaprav nekakšna bolj preprosta in enostavna verzija ameriške »cheesecake«. Sicer se lahko pripravi tudi s »slovensko ricotto« oziroma albuminsko skuto, ki je še bolj zdrava od navadne skute in tudi lažje prebavljiva, saj je pripravljena iz sirotke. Ker pa smo že kar nekaj časa v karantenskem obdobju, sem svoj recept prilagodila razmeram in tortico pripravila kar z navadno pasirano skuto, ki jo imam skoraj vedno na zalogi v hladilniku. Za bolj kremasto strukturo in okus sem ji dodala še malce sira mascarpone, da me popelje v tiste »svobodne« čase v Italiji. Ker je letošnja pomlad izredno topla in sončna, se je že pričela sezona domačih jagod, ki odlično dopolnjujejo okus tortice ter ji dajo dodatno svežino.
Skratka, to je tortica, ki zagotovo navduši prav vse generacije, zaradi svojega nežnega okusa in kremaste strukture pa jo še posebej obožujejo otroci!