Domači jajčni vlivanci ali vodni vrabčki oziroma špecli, kot jim radi rečemo, izvirajo iz jugozahodne Nemčije, kjer so jih začeli pripravljati v 18. stoletju.
To je zelo preprosta in hitro pripravljena okusna testenina, ki jo lahko postrežemo na različne načine. Lahko kot samostojno jed, recimo s sirom in skledo solate, ali kot prilogo k mesnim jedem, lepo se poda tudi k lososu ali pa jo uporabite kot jušno zakuho. Naša družina špecle naravnost obožuje, pripravljene kar na vse načine. In ker se gobarska sezona zaključuje, sem jih tokrat pripravila z mešanimi gobami.


Nabrali smo jih sami v pohorskih gozdovih, kjer se čas kar ustavi. Razprostrani razgledi na okoliško hribovje, šumenje listov pod nogami in šelestenje dreves ob spremljavi petja ptic so prava terapija za telo in duha. Če pa se najde še kakšen jurček, pa je naše družinsko veselje popolno.



