Domači jajčni vlivanci (špecli)

by adminmitja

Domači jajčni vlivanci ali vodni vrabčki oziroma špecli, kot jim radi rečemo, izvirajo iz jugozahodne Nemčije, kjer so jih začeli pripravljati v 18. stoletju.

To je zelo preprosta in hitro pripravljena okusna testenina, ki jo lahko postrežemo na različne načine. Lahko kot samostojno jed, recimo s sirom in skledo solate, ali kot prilogo k mesnim jedem, lepo se poda tudi k lososu ali pa jo uporabite kot jušno zakuho. Naša družina špecle naravnost obožuje, pripravljene kar na vse načine. In ker se gobarska sezona zaključuje, sem jih tokrat pripravila z mešanimi gobami.

Nabrali smo jih sami v pohorskih gozdovih, kjer se čas kar ustavi. Razprostrani razgledi na okoliško hribovje, šumenje listov pod nogami in šelestenje dreves ob spremljavi petja ptic so prava terapija za telo in duha. Če pa se najde še kakšen jurček, pa je naše družinsko veselje popolno.

Domači jajčni vlivanci (špecli)

Domači jajčni vlivanci ali vodni vrabčki oziroma špecli, kot jim radi rečemo, izvirajo iz jugozahodne Nemčije, kjer so jih začeli pripravljati v 18. stoletju. To je zelo preprosta in hitro… Recepti Domači jajčni vlivanci (špecli) European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

Špecli
  • 160 g gladke moke,
  • 160 g ostre moke,
  • 2 jajci,
  • 1,5 do 2 dl mleka,
  • ščepec soli.

 

Gobova omaka
  • 250 g svežih gob (jurčki, lisičke, šampinjoni…),
  • šalotka,
  • strok česna,
  • 1 dl belega suhega vina,
  • 1 dl jušne osnove ali vode,
  • 1 dl sladke smetane,
  • žlička masla, malo olja,
  • sol,
  • poper,
  • po okusu peteršilj ali drobnjak ali timijan.

Priprava

Špecli
  1. Moko presejemo v posodo in dodamo ostale sestavine.
  2. Zmešamo v gladko zmes.
  3. V osoljen krop vode čez cedilo vlivamo zmes in si pri tem pomagamo z lopatko, da špecle lažje in hitreje spravimo čez luknjice cedila.
  4. Kuhamo jih nekaj minut, da so na ugriz kuhani.


Namig

  1. Kuhane vlivance lahko v zaprti posodi hranimo v hladilniku še nekaj dni.
  2. Če kuhani vlivanci nekaj časa stojijo v posodi in se sprimejo, jih oplaknemo s tekočo vodo.
  3. Na voljo je tudi posebna priprava, ki se ji reče cedilo za vlivance oziroma špecle. Kupite jo lahko v vseh večjih trgovinah s kuhinjsko opremo.

 

Gobova omaka
  1. Gobe skrtačimo s ščetko ali očistimo s papirnato brisačo in jih narežemo.
  2. Na olju popražimo na drobno nasekljano šalotko, da postekleni.
  3. Dodamo maslo, narezane gobe in na drobno nasekljan strok česna ter solimo in popramo.
  4. Ko tekočina, ki jo gobe spustijo izpari in gobe postanejo lepo rjavo zapečene, dodamo vino.
  5. Po nekaj minutah dodamo še jušno osnovo ali vodo in pustimo kuhati še nekaj minut.
  6. Na koncu dodamo še sladko smetano, kuhamo še nekaj minut in po okusu še enkrat solimo in popramo.
  7. Na krožniku omako po okusu dopolnimo še z na drobno narezanim peteršiljem ali drobnjakom ali timijanom.


Namig

Gobova omaka se odlično poda tudi k drugim testeninam, mesu ali lososu.

Morda vam bo všeč