Puhasta vanilijeva palačinka iz pečice

by adminmitja

Ta velika puhasta palačinka (pripravljena v ponvi) ali mini puhaste palačinke (pripravljene v pekaču za mafine) je/so super rešitev za vse mame, ki si želijo že za zajtrk razveseliti svoje najdražje. Ampak kaj ko traja celo večnost, da se klasične »tanke« palačinke napečejo za celo družino. In prav zato je ta recept odlična rešitev; namesto da za štedilnikom štejete koliko palačink je potrebno še speči, raje uživate na zofi ob kavici in opazujete svoje otroke pri igri. Velikanska palačinka pa se bo medtem kar sama spekla v pečici. Pa še to; sveže pečena izgleda naravnost fantastično, saj se testo pri peki zelo napihne. In ne zamudite trenutka, ko jo vzamete iz pečice, saj otroške oči naenkrat postanejo še večje in usta še bolj lačna. Mama pa postane SUPER MAMI, ki peče najboljše palačinke na svetu!!!

Pri nas doma imamo zelo radi domače sadje iz babičinega eko sadovnjaka, zato palačinki ponavadi dodamo še karamelizirana jabolka. Lahko pa dodamo tudi sveže jagodičevje ali pa kar imate pač radi.

Puhasta vanilijeva palačinka iz pečice

Ta velika puhasta palačinka (pripravljena v ponvi) ali mini puhaste palačinke (pripravljene v pekaču za mafine) je/so super rešitev za vse mame, ki si želijo že za zajtrk razveseliti svoje… Sladice Puhasta vanilijeva palačinka iz pečice European Natisni
Število oseb: ponev premera 20 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 50 g moke,
  • 50 g sladkorja,
  • 1 dl mleka,
  • 2 jajci,
  • žlička vanilijevega ekstrakta,
  • ščepec soli,
  • žlička masla,
  • sladkor v prahu zmešan s cimetom.

Priprava

  1. Za pripravo palačinke potrebujemo litoželezno ponev premera 20 cm ker se le-ta najbolj razgreje in omogoči, da palačinka v pečici puhasto naraste. Če pa je nimate, lahko uporabite tudi navadno ponev z ognjevarnim ročajem.
  2. V pečico ogreto na 220 stopinj položimo ponev, da se dobro segreje.
  3. Medtem pripravimo maso za palačinke in sicer vse sestavine s paličnim mešalnikom dobro zmešamo, da dobimo gladko tekočo maso.
  4. Če maso pustimo stati vsaj eno uro na sobni temperaturi, bodo palačinke v pečici še bolj narasle in se napihnile.
  5. Iz pečice previdno vzamemo ponev, dodamo maslo, da se raztopi in nato vanjo vlijemo maso.
  6. Previdno postavimo v pečico in pečemo približno 20 minut do pol ure. S peko končamo, ko se palačinka lepo napihne in zlatorumeno hrustljavo zapeče.
  7. Ponev s pečeno palačinko previdno odstranimo iz pečice in palačinko posujemo s sladkorjem v prahu, ki mu dodamo še malo cimeta.
  8. Postrežemo takoj, še toplo. Čez čas namreč puhasta palačinka upade.


Namig

  • Iz te mase lahko pripravimo tudi mini palačinke. Potrebujemo samo pekač oziroma model za mafine, ki ga prav tako predhodno segrejemo v pečici, čašice premažemo z maslom in v vsako nalijemo maso do višine ¾ čašice. Postavimo v pečico in pečemo, da palačinke puhasto narastejo in se zlatorumeno hrustljavo zapečejo.

  • K puhasti vanilijevi palačinki se odlično podajo karamelizirana jabolka. V ponvi raztopimo žlico maslo, dodamo žlico rjavega sladkorja, dva olupljena in na krhlje narezana jabolka ter žličko moke. Mešamo in kuhamo kakšno minuto, da jabolka karamelizirajo. Nato dodamo pol žličke cimeta, po okusu pa lahko tudi nekaj kapljic limoninega soka, ščepec kardamona ali muškatnega oreščka. Ohladimo do mlačnega in porazdelimo po palačinki ter posujemo s sladkorjem v prahu in cimetom.

Morda vam bo všeč