Pečene fige z medom in mandlji

by Jasmina

A poznate tisti rek, ki pravi, da je pri sosedu vedno vse boljše?! No, to se meni zgodi vsakič, ko letujemo na morju in vsak dan s terase poželjivo opazujem sladke in sočne sosedove fige, za katere praktično ni nikomur mar… Ampak k sreči imamo s sosedi dobre »dalmatinske« odnose in zato si jih lahko brez slabe vesti natrgam ter privoščim do onemoglosti, lahko bi rekla, da kar za celo leto, saj jih neznansko obožujem. Najraje jih imam kar za zajtrk, direktno iz drevesa, še hladne in sveže preden »oddirkamo« na plažo. Iz zrelih sočnih fig pa zelo rada pripravim tudi super enostavno sladico, ki zasvoji prav vsakogar, ki jo poskusi. To so pečene fige z medom in popečenimi mandlji ter vaniljevim sladoledom. Fige namreč med peko spustijo svoj aromatični sladki sok ter v kombinaciji z medom in malček masla čudovito karamelizirajo in tako nastane fina omakica, ki se lepo poda z vaniljevim sladoledom, za malce dodatne hrustljavosti pa poskrbijo popečeni mandlji. Sladica, ki je pripravljena v 10 minutah, vas sigurno ne bo pustila na cedilu, ravno obratno, navdušila bo vse generacije in je super ideja, ko imamo obiske ali večje število gostov, saj z lahkoto pripravimo za cel pekač fig, ki ga postavimo na sredino omizja in tako si lahko vsak po svoje dozira količino sladice. Imam pa navado, da vedno pripravim kar malo več fig, zato da mi, če je le sreča, še kakšna ostane za naslednje jutro, iz katerih nato pripravim zajtrk z grškim jogurtom in domačo granolo.
Pečene fige z medom in mandlji so v naši družini že prava tradicija in »must do« sladica na morju ali poleti doma na vrtu, ko fige polne sonca kar kličejo po pozornosti!

Pečene fige z medom in mandlji

A poznate tisti rek, ki pravi, da je pri sosedu vedno vse boljše?! No, to se meni zgodi vsakič, ko letujemo na morju in vsak dan s terase poželjivo opazujem… Recepti Pečene fige z medom in mandlji European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • Fige
  • Maslo
  • Med
  • Mandlji (lističi)

 

Ostale sestavine

  • Vaniljev sladoled

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  2. Figam odrežemo pecelj in vsako posebej po vrhu z nožem malenkost prerežemo na križ ter jih položimo v z maslom namaščen (ne prevelik) pekač.
  3.  V vsak prerez damo za noht velik košček masla ter pol žličke medu in posujemo z mandljevimi lističi.
  4. Pečemo približno 8 do 10 minut oziroma toliko, da se fige zmehčajo in spustijo sok, mandlji pa se lepo zlato rumeno zapečejo.
  5. Pečene fige ohladimo do mlačnega ter jih postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

Morda vam bo všeč