Ceviche iz sardelic

by Jasmina

Ceviche (seviče) je jed, ki originalno prihaja iz Peruja in v osnovi pomeni surovo ribo »kuhano« v soku citrusov, najpogosteje v limetinem ali limoninem soku. Originalnemu cevicheju v Latinski Ameriki dodajo še nekaj drugih za nas bolj »eksotičnih« sestavin kot so koriander, avokado, tudi čebulo, ipd.. In ker gre za surovo jed, ki ni kuhana oziroma toplotno obdelana, jo je priporočljivo pripraviti iz zelo svežih rib. Ceviche lahko postrežemo tako za predjed ali za zdravi morski zajtrk, kot tudi za lahko večerjo ali pa osvežilno malico sredi vročega poletnega dne, ko so temperature previsoke za kuhanje ali peko. Vsekakor gre za izredno zdrav obrok, saj imajo ribe nadvse ugodno hranilno vrednost in so zelo koristne za naše telo, so namreč bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov, vsebujejo veliko joda, selena, kalcija ter so zaradi omega3 maščobnih kislin pomembne za zdravje srca, pa tudi lahko prebavljive so.

Jaz ceviche najraje pripravljam iz čisto svežih jadranskih sardelic, recept pa priredim po mediteransko. Takšen ceviche najraje pripravim na morju, ko svežih rib res ni težko dobiti in tudi zato, ker za to jed ni treba zakuriti ne žara, ne vklopiti kuhalne plošče ali pečice, ampak zadevo za nekaj uric »pospravim« kar v hladilnik in medtem ko nekajkrat zaplavam v morju, so moje sardelice že »skuhane«, nas pa čaka božanska, osvežilna in hranilna malica oziroma marenda ali večerja, ob kateri se prileže tudi kozarček lepo ohlajene penince ali suhega belega vina in dalmatinska »fjaka« se lahko prične….

Kadar pa ceviche pripravljam doma v Ljubljani, običajno za morsko predjed, okus po morju res ne more biti lepši in prijetnejši!

Nina Bratovž (sommelier III.) iz priznane ljubljanske restavracije JB ob tej jedi priporoča vino “Bela Burja”, ki je zvrst treh sort. Tako bo malvazija poudarila mineralnost ribe, laški rizling aromatičnost jedi in rebula s svojo svežino lepo sprala usta ter poklicala po novem grižljaju.

Ceviche iz sardelic

Ceviche (seviče) je jed, ki originalno prihaja iz Peruja in v osnovi pomeni surovo ribo »kuhano« v soku citrusov, najpogosteje v limetinem ali limoninem soku. Originalnemu cevicheju v Latinski Ameriki… Recepti Ceviche iz sardelic European Natisni
Število oseb: 1 oseba
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 3 očiščene (sveže) sardele
 • 1 do 2 limoni
 • 3 rezine kruha
 • Oljčno olje
 • Solni cvet
 • Poper

Priprava

 1. Sveže sardelice očistimo, tako da jim najprej z roko odstranimo luske in jih splaknemo z vodo.
 2. Z roko ali škarjami jim odstranimo glavo, prerežemo po dolgem in odstranimo drobovje ter splaknemo z vodo.
 3. Sardele nato razpremo narazen (na »metuljčka«) in odstranimo še sredinsko kost z repom vred.
 4. Limonam iztisnemo sok.
 5. Tako pripravljene ribje fileje položimo v manjšo posodo enega poleg drugega, jih prelijemo s sokom limon in sicer le toliko, da so z njim prekriti ter posodo pokrijemo oz. zapremo in postavimo v hladilnik za približno štiri ure. V tem času bo namreč citronska kislina, ki se nahaja v soku citrusov naše ribice »nežno« skuhala.
 6. Medtem na rahlo opečemo rezine kruha.
 7. Preden »kuhane« sardele serviramo na kruh, jih popivnamo oziroma osušimo na papirnati brisači, nato pa jih položimo na opečene rezine kruha.
 8. Pokapamo jih z oljčnim oljem, na rahlo posujemo s solnim cvetom ter po okusu popramo.

Morda vam bo všeč