Vitaminska ovsena kaša

by Jasmina

Iskreno priznam, da nikoli nisem bila prav posebna oboževalka ovsene kaše, saj se mi je zdela zelo dolgočasna in pravzaprav čisto brez karakterja, še posebno tista, ki je bila kuhana na vodi; jaaak…. Ko pa sem postala mama in začela svoje prehranske navade skrbno načrtovati, je postala ovsena kaša pravi izziv za moje brbončice, saj je v osnovi to zelo zdrava jed. In ker ovsena kaša zaradi svoje nasitnosti prija predvsem v zimskem času, sem jo pripravila skupaj z ostalimi sestavinami, ki so primerne za ta letni čas. Ovsenim kosmičem sem tako dodala jabolko in vse skupaj začinila s cimetom, vaniljo in medom. Pravi karakter pa tej kaši dajo citrusi, ki jo odlično osvežijo in dvignejo na novo raven okusa. V zadnjem času sem na spletu zasledila kar nekaj novih receptov, kjer se citruse popeče na ponvi ali speče v pečici, vendar sama rada stvari poenostavim. Glede na to, da je ovsena kaša nasitna in lepo pogreje želodček v hladnih zimskih dneh, je prav gotovo lahko idealen »vikend« zajtrk pred izletom na sneg oziroma sankanjem, smučanjem, kepanjem, delanjem snežaka, ipd.. Skratka, tako pripravljena ovsena kaša nam da energijo za cel dan, pa še prava zakladnica vitaminov je!

Vitaminska ovsena kaša

Iskreno priznam, da nikoli nisem bila prav posebna oboževalka ovsene kaše, saj se mi je zdela zelo dolgočasna in pravzaprav čisto brez karakterja, še posebno tista, ki je bila kuhana… Recepti Vitaminska ovsena kaša European Natisni
Število oseb: 1 do 2 osebi
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1 jabolko
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 350 ml mleka (priporočam ovsenega ali mandljevega)
  • 1 strok vanilje (semena vanilje) ali žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 žlica medu
  • ½ žličke cimeta
  • 1 žlička masla
  • Ščepec soli
  • Različne vrste citrusov; pomaranče, mandarine, grenivke… (olupljeni in narezani sadeži)
  • 1 žlica suhih brusnic
  • 1 žlica zdrobljenih pistacij (lahko tudi zdrobljeni mandlji ali drugi oreščki)

Priprava

  1. V kozico z debelim dnom damo na majhne rezine narezano jabolko in ovsene kosmiče, prelijemo z mlekom ter dodamo semena vanilje.
  2. Ko sestavine zavrejo, osolimo in na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut; da dobimo gosto kremasto kašo.
  3. Proti koncu kuhanja osladimo z medom, dodamo cimet ter primešamo maslo.
  4. Toplo kašo postrežemo v skodelici ter jo okrasimo z olupljenimi in narezanimi citrusi, suhimi brusnicami ter zdrobljenimi pistacijami.

 

Morda vam bo všeč