Rižev narastek s skuto in vročimi višnjami

by Jasmina

Rižev narastek je nežna, rahla, a pravzaprav odlična »tolažilna« jed, ko nam zadiši nekaj enostavnega po okusu, a sladkega in prijetnega za naše brbončice. V mojem otroštvu je bil rižev narastek redno na naši mizi, predvsem takrat, ko je bila za kosilo kakšna zelenjavna enolončnica oziroma kaj lahkega na žlico. Pogosto pa smo se z njim sladkali tudi ob nedeljskih večerih. Lahko bi rekla, da je bil del mojega otroštva, zato me njegov vonj vedno popelje v otroške čase ter me na prijeten način spomni na domačnost in toplino. V današnjem času, ko lahko na spletu najdemo obilo razno raznih posodobljenih receptov, bi lahko riževemu narastku iz mojega otroštva rekli kar »old fashion« narastek. Jaz ga naravnost obožujem, in tako tudi moja družina, zato se tradicija nadaljuje, vendar v malce dopolnjeni verziji. Sama ga namreč najraje pripravim z riževim mlekom, ki je po okusu slajše od običajnega, zato v maso za narastek dodam manj sladkorja. Prav tako ga najraje pripravim s skuto (včasih tudi z rikoto ali sirom mascarpone), ki narastku doda sočnost in hranljivost. Najboljše od vsega pa je preliv iz vročih višenj, ki še dopolni sočnost narastka ter mu doda prijetno in okusno svežino.

Rižev narastek s skuto in vročimi višnjami

Rižev narastek je nežna, rahla, a pravzaprav odlična »tolažilna« jed, ko nam zadiši nekaj enostavnega po okusu, a sladkega in prijetnega za naše brbončice. V mojem otroštvu je bil rižev… Recepti Rižev narastek s skuto in vročimi višnjami European Natisni
Število oseb: model premera 19 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 200 g riža (belega in okroglozrnatega)
  • 1 l mleka (riževega)
  • Ščepec soli
  • 60 g masla (mehkega oz. sobne temperature)
  • 3 jajca
  • 60 g sladkorja
  • 200 g pasirane skute (lahko tudi rikota ali mascarpone)
  • 1 žlička vaniljeve esence
  • 1 žlička naribane bio limonine lupine

 

Sestavine za preliv iz vročih višenj

  • 450 g višenj (izkoščičenih, lahko uporabite zamrznjene sadeže)
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • 1 žlica jedilnega škroba (zmešanega z 1 žlico vode)
  • Po okusu lahko dodamo še 1 žličko vaniljeve esence ali 1 žličko pomarančnega likerja ali kakšnega drugega likerja

Priprava

  1. Riž pod tekočo vodo dobro splaknemo in ga stresemo v zavreto in osoljeno mleko. Na šibkem ognju ga kuhamo toliko časa, da je na ugriz mehak (približno 20 do 30 minut).
  2. Kuhani riž ohladimo in medtem pripravimo jajčno zmes, za katero najprej ločimo rumenjake od beljakov, iz katerega stepemo čvrst sneg.
  3. Razmehčano maslo z mešalnikom penasto zmešamo, dodamo mu sladkor in rumenjake ter vse skupaj z mešalnikom zmešamo v svetlo penasto jajčno zmes.
  4. Nato na roke zmešamo ohlajeni riž, jajčno zmes, skuto, vaniljo in limonino lupino ter dodamo stepeni sneg, ki ga na rahlo vmešamo v riževo maso oziroma zmes.
  5. Model za peko namastimo ali obložimo s papirjem za peko ter vanj zlijemo riževo maso ter jo v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj, pečemo dokler narastek ne postane zlato rjavo zapečen. Čas pečenja je odvisen od globine modela, zato se je v mojem primeru, ko je model bolj globok, narastek pekel dlje in sicer približno 45 minut. Če pa uporabite nizek in bolj podolgovat model, bo pečenje seveda krajše, približno pol ure.

 

Preliv iz vročih višenj

  1. V kozico z debelim dnom stresemo izkoščičene (zamrznjene) višnje, dodamo sladkor in cimetovo palčko ter na srednjem ognju kuhamo nekaj minut, da višnje spustijo sok.
  2. Dodamo škrob zmešan z vodo in pustimo kuhati še nekaj minut.
  3. Po okusu lahko dodamo še vaniljo, pomarančni liker, višnjev liker, ipd.

 

Namig

  1. Skuta ali mascarpone; uporaba skuta pripomore k svežini okusa, mascarpone pa narastek naredi bolj kremast in nežen po okusu.
  2. Rižev narastek je najboljši, če ga servirate, ko je še mlačen in ga polijete s prelivom iz vročih višenj.

 

Morda vam bo všeč