Rižev narastek je nežna, rahla, a pravzaprav odlična »tolažilna« jed, ko nam zadiši nekaj enostavnega po okusu, a sladkega in prijetnega za naše brbončice. V mojem otroštvu je bil rižev narastek redno na naši mizi, predvsem takrat, ko je bila za kosilo kakšna zelenjavna enolončnica oziroma kaj lahkega na žlico. Pogosto pa smo se z njim sladkali tudi ob nedeljskih večerih. Lahko bi rekla, da je bil del mojega otroštva, zato me njegov vonj vedno popelje v otroške čase ter me na prijeten način spomni na domačnost in toplino. V današnjem času, ko lahko na spletu najdemo obilo razno raznih posodobljenih receptov, bi lahko riževemu narastku iz mojega otroštva rekli kar »old fashion« narastek. Jaz ga naravnost obožujem, in tako tudi moja družina, zato se tradicija nadaljuje, vendar v malce dopolnjeni verziji. Sama ga namreč najraje pripravim z riževim mlekom, ki je po okusu slajše od običajnega, zato v maso za narastek dodam manj sladkorja. Prav tako ga najraje pripravim s skuto (včasih tudi z rikoto ali sirom mascarpone), ki narastku doda sočnost in hranljivost. Najboljše od vsega pa je preliv iz vročih višenj, ki še dopolni sočnost narastka ter mu doda prijetno in okusno svežino.