Pomladni detox smuti

by Jasmina

Čeprav smo še krepko v zimskem času, nam je letos topla, suha in sončna zima že postregla s prvimi pomladanskimi divjimi rastlinami, ki imajo številne zdravilne učinke in so zelo primerne za pomladanski detox oziroma razstrupljevanje našega organizma. In ko nam narava ponuja svoje lepote in bogastvo, ni lepšega kot prijeten sprehod po bližnjih travnikih in gozdovih, ki deluje terapevtsko na naše telo in duha, pri tem pa nabrati še košarico divjih dobrot, polnih vitaminov, ki jih naše telo v tem času zelo potrebuje za razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema. Kar nekaj razlogov je za takšno terapijo; izboljšanje splošnega počutja, povečanje miselne zmogljivosti, blaženje akutnih bolezni, regeneracija obolelih organov, preprečevanje kroničnih okužb, izguba odvečnih kilogramov in izboljšanje presnove, ipd. Zato domači smuti iz divjih užitnih rastlin ni samo pijača za zdravje, ampak tudi hitro in izjemno učinkovito zdravilo. Kot dodatek divjim super rastlinam so priporočljiva predvsem jabolka, korenje in rdeča pesa, za redčenje smutija pa navadno kar voda. Smuti je priporočljivo piti počasi in zmlete rastline še dodatno dobro zgristi, da bodo posamezne učinkovine telesu še lažje dostopne. Pri uživanju detox smutijev je pomembno piti tudi veliko vode, saj lahko telo šele z dovolj tekočine učinkovito izloči strupe in umazanijo.

* Povzeto iz knjige Babičina naravna zakladnica, MKZ

Pomladni detox smuti

Čeprav smo še krepko v zimskem času, nam je letos topla, suha in sončna zima že postregla s prvimi pomladanskimi divjimi rastlinami, ki imajo številne zdravilne učinke in so zelo… Recepti Pomladni detox smuti European Natisni
Število oseb: 1
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 1 pest opranih divjih svežih pomladanskih rastlin (trobentice, regrat, mlade koprive, marjetice, kurja črevca, črna detelja…)
 • 1 jabolko
 • 1 banana
 • 2 žlici pomarančnega soka
 • 2 žlici korenčkovega soka
 • Sok ½ limone
 • 1 žlička soka rdeče pese
 • Po okusu lahko dodate še ingver, laneno seme, chia semena, …

Priprava

 1. Smuti pripravimo v dveh delih in sicer najprej v mešalniku zmešamo mešane divje rastline, polovico jabolka, polovico banane, pomarančni sok in korenčkov sok.
 2. Zeleni zmešani smuti nalijemo v kozarec in pripravimo še drugi del smutija.
 3. V mešalnik damo drugo polovico jabolka in banane, sok limone in sok rdeče pese ter vse skupaj zmešamo v smuti, ki ga nato nalijemo v kozarec k zelenemu smutiju.
 4. Postrežemo takoj!

 

Namig

Če nimamo sokovnika iz katerega pripravimo sveži korenčkov in pesin sok, preprosto v mešalniku zmešamo kar surove sestavine do gladkega in če je takšen smuti preveč gost, mu dodamo vodo ali pomarančni sok.

 

Morda vam bo všeč