Velikonočni kruhov venček

Foto: Nina Roydo
by Jasmina

Praznični kruh, ki ga rada pripravljam za veliko noč je pravzaprav pletenica, ki je spletena v venček oziroma kot se je včasih rado reklo »boljši mlečni kruh«. Receptov za tovrstni kruh je veliko in so zelo različni, vsak je malce drugačen, tako glede na regijo oziroma pokrajino kjer ga pečejo, kot tudi glede na okus gospodinje oziroma družine. Tako imam tudi jaz svoj recept pri katerem izpustim nekaj sestavin, kot so rum, limonina lupina in vanilja, saj ne želim pripraviti zelo odišavljenega in sladkega kruha. V tem prazničnem času je namreč na naši mizi vedno tudi tradicionalna potica, pa recimo kvašeni pehtranovi zajčki za otroke ali kaj podobnega, tako da je vsega sladkega že več kot dovolj. Prav zato je domači, puhasti in prijetno dišeči mlečni kruh, ki se odlično ujema s šunko, hrenom in kuhanimi jajčki pri nas obvezna praznična dobrota. Če pa je ta še lepo oblikovan in spleten v velikonočni venček ter obdan s pirhi oziroma pisanicami, je naša velikonočna miza še toliko bolj lepa, praznična in vesela.

Velikonočni kruhov venček

Praznični kruh, ki ga rada pripravljam za veliko noč je pravzaprav pletenica, ki je spletena v venček oziroma kot se je včasih rado reklo »boljši mlečni kruh«. Receptov za tovrstni… Recepti Velikonočni kruhov venček European Natisni
Število oseb: 1 kruhov venček
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 800 g gladke moke
  • 4 dl mleka (mlačnega)
  • 75 g sladkorja (približno 6 žlic)
  • 10 g suhega kvasa ali 35 g svežega kvasa
  • 2 jajci
  • 40 g stopljenega masla ali olja (približno 4 žlice)
  • 15 g soli

 

Ostale sestavine

  • 4 kuhana jajca
  • jajce zmešano z žlico vode ali mleka (za premaz)

Priprava

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.
  2. Ob strani v moko dodamo še sol in preostale sestavine.
  3. Testo z aparatom gnetemo 8 minut, da postane gladko, prožno in na otip malce lepljivo.
  4. Posodo s testom pokrijemo in pustimo stati približno 1 uro, da testo vzhaja za še enkrat toliko.
  5. Vzhajano testo na rahlo pomokani površini razdelimo oziroma razrežemo na tri enake dele. Vsak del testa postopoma oziroma izmenično z rokami razvaljamo v svaljke, dolge približno 80 cm.
  6. Vse tri dolge svaljke stisnemo v zgornjem delu in jih pričnemo prepletati oziroma kot radi rečemo jih »spletemo v kito«.
  7. Pletenico povežemo v krog oziroma venček in jo položimo na pekač obložen s papirjem za peko ter vanjo poljubno potisnemo kuhana jajca oziroma pisanice (jajca je potrebno kar dobro potisniti v testo, da med peko ne padejo ven).
  8. Venček s pisanicami pokrijemo s krpo in pustimo še nekoliko časa vzhajati (približno 20 minut).
  9. Nato ga premažemo z rumenjakom zmešanim z mlekom ali vodo.
  10. Pečemo 20 do 30 minut na 200 stopinj C oziroma dokler skorjica ni svetlo rjavo zapečena.

 

Namig

  1. Ko je venček pečen in ga vzamemo iz pečice, ga pustimo še kakšnih pet minut v pekaču, nato pa ga preložimo na rešetko in ga popolnoma ohladimo.
  2. Jajca, ki so se pekla z venčkom odstranimo in jih zavržemo ter vstavimo druga, sveže kuhana jajca in jih okrasimo s cvetjem.
  3.  Svetel sijaj skorjice; celo jajce zmešamo z žlico vode ali mleka ter z njim pred peko premažemo venček.
  4. Temnejši sijaj skorjice; samo rumenjak zmešamo z žlico vode ali mleka ter z njim pred peko premažemo venček (takšen premaz sem uporabila jaz, zato je skorjica na slikah temnejša). Ta premaz venčku sicer doda lepo rjavo zapečeno skorjico, vendar se rumenjak čuti tudi po okusu. Zato vsem tistim, ki ne marate okusa po jajcih priporočam, da raje uporabite premaz iz celega jajca.

Morda vam bo všeč