Maj je prečudovit mesec, saj ne le da sonček postaja vedno bolj topel in s tem splošno počutje vedno bolj razigrano, ampak tudi narava ponuja res veliko dobrot. Ena izmed teh je prav gotovo bezeg! Nepopisno dišeči in na videz prekrasni »čipkasti« cvetovi bezga kar vabijo, da v njih uživamo tako v naravi kot v kuhinji. Pri nas doma ga imamo nadvse radi, zato iz njega pripravljam veliko stvari, med drugim tudi domači bezgov sirup, ki ga obožujeta predvsem otroka. Ta aromatični napitek pa pogosto oplemenitim z jagodami, limono in (jagodno) meto ter veliko ledu, da postane ta sirup oziroma sok kar se da osvežilen in bolj zdrav. Tako v litrsko steklenico nalijem bezgov sirup za prst debelo, dodam sok ene bio limone, približno pet zmrznjenih jagod (morajo biti zmrznjene!), dolijem vodo in pustim stati vsaj pol ure, da se jagode stalijo ter spustijo svoj aromatični sok in barvo. In tako nastane čudoviti, rdeče obarvani jagodno-bezgov sok, ki mu pred serviranjem dodamo še nekaj lističev jagodne mete in veliko kock ledu! Sok lahko precedite in ga nato lahko še nekaj dni hranite v hladilniku… No, pri nas se sicer kaj takega ne zgodi, saj se namreč žeja otrok zelooooo poveča, ko v hladilniku zagledata steklenico te res aromatične in osvežilne pijače!