Domači bezgov sirup

by Jasmina

Maj je prečudovit mesec, saj ne le da sonček postaja vedno bolj topel in s tem splošno počutje vedno bolj razigrano, ampak tudi narava ponuja res veliko dobrot. Ena izmed teh je prav gotovo bezeg! Nepopisno dišeči in na videz prekrasni »čipkasti« cvetovi bezga kar vabijo, da v njih uživamo tako v naravi kot v kuhinji. Pri nas doma ga imamo nadvse radi, zato iz njega pripravljam veliko stvari, med drugim tudi domači bezgov sirup, ki ga obožujeta predvsem otroka. Ta aromatični napitek pa pogosto oplemenitim z jagodami, limono in (jagodno) meto ter veliko ledu, da postane ta sirup oziroma sok kar se da osvežilen in bolj zdrav. Tako v litrsko steklenico nalijem bezgov sirup za prst debelo, dodam sok ene bio limone, približno pet zmrznjenih jagod (morajo biti zmrznjene!), dolijem vodo in pustim stati vsaj pol ure, da se jagode stalijo ter spustijo svoj aromatični sok in barvo. In tako nastane čudoviti, rdeče obarvani jagodno-bezgov sok, ki mu pred serviranjem dodamo še nekaj lističev jagodne mete in veliko kock ledu! Sok lahko precedite in ga nato lahko še nekaj dni hranite v hladilniku… No, pri nas se sicer kaj takega ne zgodi, saj se namreč žeja otrok zelooooo poveča, ko v hladilniku zagledata steklenico te res aromatične in osvežilne pijače!

Domači bezgov sirup

Maj je prečudovit mesec, saj ne le da sonček postaja vedno bolj topel in s tem splošno počutje vedno bolj razigrano, ampak tudi narava ponuja res veliko dobrot. Ena izmed… Recepti Domači bezgov sirup European Natisni
Število oseb: cca. 1,5 L sirupa
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1 l vode
  • 1 kg sladkorja
  • 16 velikih svežih bezgovih cvetov, brez pecljev (stebel)
  • Nekaj rezin bio limone
  • 20 g citronske kisline

Priprava

  1. Vodo zavremo in ji dodamo sladkor, da nastane sladkorni sirup. Sirup ohladimo.
  2. V ohlajeni sladkorni sirup dodamo čiste bezgove cvetove brez pecljev in rezine oprane bio limone ter pokrijemo in shranimo za 48 ur na hladnem. V tem času nekajkrat premešamo. 
  3. Sirup precedimo čez cedilo in bombažno krpo, bezgove cvetove dobro ožamemo, da iz njih iztisnemo aromo, nato dodamo citronsko kislino ter sirup še enkrat na hitro prevremo, da se dalj časa obdrži.
  4. Nalijemo ga v sterilizirane steklenice (oprane steklenice postavimo za 10 minut v pečico ogreto na 100 stopinj) in jih z ustreznim pokrovom (pokrov obrišemo z malce alkohola) dobro zatesnimo.

 

Namig

  1. Bezgovi cvetovi so najbolj aromatični (imajo največ cvetnega prahu), kadar jih naberemo po nekajdnevnem suhem vremenu.
  2. Cvetov ne peremo, saj bi s tem odstranili cvetni prah. Dobro jih pregledamo in odstranimo morebitne žuželke ter peclje oziroma stebla.
  3. Priporočam uporabo manjših steklenic (npr. 0,5 L), da bezgov sirup hitreje porabimo in se tako izognemo nevarnosti, da se sirup v odprti steklenici pokvari.
  4. Po pripravi sirupa ostane nekaj rezin limone prepojenih s sladkorjem, ki imajo blago aromo po bezgu in so zato prava poslastica za uporabo pri sladicah. Predvsem so uporabne za limonove kolače ali limonovo marmelado. Limone narežemo na manjše koščke in jih pokuhamo z malo sirupa ter nato mešanico vložimo v steriliziran kozarec.

Morda vam bo všeč