Zagonska super kaša – ajdova kaša z borovnicami

by Jasmina

Mešanica ajdove kaše in borovnic je prava energijska brca za zdrav in uspešen dan ali pa tudi, ko nam čez dan upade moč in potrebujemo osvežilno, pa vendar nasitno okrepčilo. Dobrote v mešanici pa požgečkajo tudi naše male sive celice in poživijo telo, saj tako borovnice, kot tudi ajda, vsebujejo za prehrano veliko pomembnih sestavin. Borovnice so namreč polne antioksidantov, predvsem vitaminov C in E ter fenolov, imajo pa tudi veliko vlaknin in nizek glikemični indeks ter le malo kalorij. Tudi ajdova kaša je polna vitaminov in mineralov, je brez glutena ter je hranilno zelo bogato živilo, ki dviguje energijo. Zaradi flavonoidov pa deluje tudi protivnetno in dviguje imunski sistem. Predvsem pa se ajdova kaša čudovito ujema z borovnicami in v tej kombinaciji nastane prava super kaša, ki gre tudi otrokom brez težav po grlu, saj so drugače zdrave kaše, vsaj pri nas doma, pogosto predmet nezadovoljstva. Seveda pa lahko recept prilagodite svojemu okusu in mešanici dodate tudi ovsene kosmiče ali granolo ter mleko ali jogurt. Včasih, ko potrebujemo nekaj osvežilnega in brzinskega za posladek, pa lahko kašo obogatimo tudi z žlico stepene sladke smetane ter malo nastrgane čokolade in tako dobimo pravo super sladičko.

S takšno sladico lahko svoje drage, ene in edine mamice na današnji materinski dan enkrat za spremembo presenetimo tudi na zdrav način.

Zagonska super kaša – ajdova kaša z borovnicami

Mešanica ajdove kaše in borovnic je prava energijska brca za zdrav in uspešen dan ali pa tudi, ko nam čez dan upade moč in potrebujemo osvežilno, pa vendar nasitno okrepčilo.… Recepti Zagonska super kaša – ajdova kaša z borovnicami European Natisni
Število oseb: 2 osebi
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 150 g ajdove kaše (kuhane)
  • 100 g gozdnih borovnic (zamrznjenih)
  • 1 jabolko
  • 1 banana
  • Sok 2 pomaranč
  • 1 žlica medu
  • 1/4 žličke cimeta
  • ½ žličke vaniljeve esence
  • Po okusu za okras; sveže ameriške borovnice ter zdrobljene pistacije

Priprava

  1. Ajdo čez noč namočimo, jo splaknemo, zalijemo z 2-kratno količino vode in kuhamo 8 minut.
  2. Ohlajeno ajdovo kašo preložimo v ustrezno posodo ali mešalnik ter jo skupaj z ostalimi sestavinami zmešamo v gladko kremasto kašo.
  3. Po želji in okusu kašo okrasimo s svežimi borovnicami ter zdrobljenimi pistacijami.

Morda vam bo všeč